lördag 10 februari 2018

Recension: Toto - ”40 trips around the sun (Greatest hits)”Toto är ett band som inte behöver någon närmare presentation. De har tillhört giganterna sedan de startade 1978. Medlemmar har kommit och gått enligt svängdörrsprincip, och i stort sett varenda medlem i familjen Porcaro har vid något tillfälle lirat i bandet.

Konstanterna har varit två av världens mest anlitade studiomusiker: David Paich på keyboards och ibland leadsång samt Steve Lukather på gitarr, även han leadsång ibland.

I år firar man 40, vilket som brukligt firas med en samling. Visst har man putsat till ljudet en aning och visst har TOTO en låtskatt som är få andra band förunnade och visst, ett av de nya spåren, ”Struck by lightning” med en pigg Joseph Williams på sång är i alla fall hyfsat trevligt.

I övrigt är det som vanligt med TOTO, ömsom vin, ömsom vatten. Det är kul att de inkluderar fantastiska ”I’ll supply the love” från sin grymma självbetitlade debutplatta. Åttiotalspoppiga ”Stranger in town” har i min bok alltid varit grymt underskattad, och underbara ”Afraid of love” ger mig alltid en skön sommarkänsla.

Det är dock mindre kul med sömnpiller som helt onödiga ”Georgy porgy” och flottiga margarinklicken ”Lea”. Jag frågar mig också vad fan funk/jazz/fusionsmörjan, till lika instrumentalspåret ”Jake to the bone” har att göra på en ”Greatest hits” platta? Obegripligt!!

Sverige har alltid varit ett av världens starkaste TOTOfästen. Folk i gemen kan sjunga örhängen som ”Rosanna”, ”Africa”, ”Hold the line”, ”Stop loving you”, ”I won’t hold you back” m fl i sömnen. Dessa, förvisso fantastiska spår, har genom åren tjatats ut av radio och finns sedan länge i svenskens skivsamlingar i olika format och upplagor. Därför kan man fråga sig: behöver vi ännu en greatest hits?

Svaret blir naturligtvis nej, såvida du inte har bott under en sten de senaste 40 åren och aldrig hört talas om bandet. Då är det självklart hög tid att lyssna in sig, och då funkar denna samling alldeles ypperligt. Vi andra kan istället fortsätta njuta av våra favoriter ur den digra back katalogen.

Betyg för den oinvigde: 7/10
Betyg för den invigde: Don’t bother.

”40 trips around the sun” släpps 9/2 via Sony music.

Peter ”Amber St. Pete” Johansson

LÅTLISTA
Alone
Spanish Sea
I'll Supply The Love
I'll Be Over You
Stranger In Town
99
Struck By Lightning
Pamela
Afraid Of Love
I Won't Hold You Back
Jake To The Bone
Stop Loving You
Lea
Hold The Line
George Porgy
Rosanna
Africa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar