måndag 13 augusti 2018

Intervju med Niclas Olsson från Sapphire EyesDMB´s Joakim Strångert har ställt några frågor till Niclas Olsson från AOR bandet Sapphire Eyes.

Hej Niclas och tack för att du tar dig tid att svara på några frågor från oss på DMB!

Kan du berätta lite kort om dig själv?
Jag är en låtskrivare och keyboardist i framförallt AOR-genren. Dock har både lite hårdare och softare grejer fötts i studion.

Förutom Sapphire Eyes ligger du bakom ytterligare två av mina favoritband, Alyson Avenue och Second Heat. Finns det fler band som vi bör känna till?
Njae…Både och…Vi drog igång ett band som hette Divine Rain med Anette Johansson(Zhiva)på sång och släppte 2 singlar men det blev inte mer sen. Till och från jobbar Anette, jag och Patrik Svärd med ett lite tuffare projekt som vi kallar Destiny´s Door. Får se när vi blir klara med det.

Du är en mycket duktig låtskrivare. Vilka band har du skrivit låtar åt, förutom ovan nämnda?
Tack så hemskt mycket. Jag har väldigt svårt för att ge bort låtar som jag själv gillar och vill använda så det blir inte så mycket av den varan. Men jag har skrivit en del låtar till bla Find Me, Raintimes och med grymma sångaren Michael Bormann(ex Jaded Heart) mfl.

Vilken musik har inspirerat dig mest genom åren?
Oj…Växte upp som hårdrockare men gillade redan då bra melodier i alla genrer. Fastnade givetvis för Journey, Asia, Magnum osv. I början och mitten på 80-talet kom band/artister som Jeff Paris, Stan Bush, Robin Georg osv. Kunde räknat upp hur mycket som helst.
Jag har dock alltid lyssnat på all sorts musik från Italo disco, Judas Priest och radiopop och allt bra influerar ju en såklart.

Debutalbumet var en riktig tungviktare med många etablerade musiker och grymma låtar. Vilka är ni som deltar på Breath of Ages?
Kul att du tycker det. Debuten var ju en platta jag verkligen ville göra som jag ville ha det och med just grymma musiker som är väl bevandrade i just den stilen. Breath Of Ages drevs ifrån början i samma tanke men någonstans så formades det till ett band.
Men det finns ändå grymma musiker med förutom de fasta medlemmarna Emil Knabe, Christer Engholm, Fredrik Eriksson, Kimmo Blom, Mikey K Nilsson och numera Patrik Svärd såsom Fredrik Bergengren(Time Gallery, Colorstone), Ulf Widlund(Leather Nun, Ulf Lundell mm), Thomas Löyskä(ex Alyson Avenue, Second Heat), Sven Larsson(Street Talk, Raintimes mm), Jörgen Persson(Repfritt mm), Anette Olzon(Alyson Avenue, ex Nightwish, The Dark Element), Anette Johansson(Zhiva, Divine Rain), Mike Andersson(Cloudscape, Fullforce, Strokkur mm)Thomas Bursell(Sapphire Eyes, Second Heat). Inte omöjligt att, om det blir en tredje platta, det kommer att förekomma fler gästspel.

Anette Olzon (Alyson Avenue, Nightwish, the Dark Element) sjunger duett på en av låtarna. Innan sommaren återförenades ni med Alyson Avenue i Malmö på MRF. Kommer det en fortsättning på detta?
Det är något vi pratat om och sen får vi ju se om det blir ett album eller ej. Nya låtar ska det väl bli iaf. Vi hade fantastiskt roligt både med förberedelserna inför MRF och själva giget.

Kimmo Blom (Urban Tale, Heartplay) har länge varit en av mina favoritvokalister. Hur fick ni kontakt och hur kom han med i bandet?
Vi började spela in plattan med Thomas Bursell, som var den ordinarie sångaren på debuten, men han kände att tiden inte räckte till och valde att hoppa av. Vi sökte då andra möjligheter och annonserade efter sångare. Jag fick då ett tips om Kimmo på bandmejlen och fick ordnat kontaktinfo osv och Kimmo var helt på. Fantastiskt härlig kille och jag är glad att våra vägar korsades.

Har du skrivit alla låtar själv eller finns det fler inblandade?
Jag har skrivit allt utom en låt som jag skrev med gitarristen Mikey utifrån en idé han hade. Det var lite så idén om Sapphire Eyes dök upp en gång i tiden. Att jag ville kunna välja själv vad jag ville ha på plattan utan att bli ifrågasatt. Låter kanske lite ego, men det var något jag hade behov av just då.

Finns det något eller någon som du skulle vilja lyfta fram på nya skivan?
Jag vill lyfta fram alla givetvis. För även om jag komponerar och producerar så bidrar ju varje musiker med sina kvalitéer och idéer vilket man aldrig får glömma.
Dock vill jag lyfta fram tanken med denna plattan, Breath Of Ages, att vi fortfarande har intentionen om att göra låtar som inte alltid är så direkta och är dynamiska. Lite som det var förr.

Har det skett några musikaliska förändringar från förra plattan?
Låter kanske lite trist, men nej, det tror jag faktiskt inte. Jag tror att vi alla har ganska mycket kvar att ge i just denna genren. Sen vill väl alla utvecklas både låt- och arrangemangsmässigt, men det är ju drivande i sig.

I höstas var ni i Madrid där ni hade er första och hittills enda spelning. Ryktet säger att ni avser att ha fler live framträdanden. Stämmer det och i så fall, var och när kommer detta ske?
Så är tanken. Eftersom plattan har låtit vänta på sig så har det inte varit lönt att ta fler gig med endast en 5 år gammal platta i bagaget. Ingenting är i nuläget planerat men det finns intresse och med ett nytt skivsläpp runt hörnet så hoppas vi att det ska börja röra på sig igen.

Vad kan vi förvänta oss av den nya plattan och när släpps den?
Ni kan förvänta er en melodiös varierad AOR-platta med doft ifrån förr.
Plattan släpps både digitalt och på CD den 24/8.

Tack så mycket och stort lycka till i framtiden!
Jag kommer följa dig och Sapphire Eyes med spänning!

//Joakim Strångert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar